Praha 6 ztrácí tvář

Bydlení se stromy prodlužuje život a zahání zločinnost

23. února 2009

zveřejněno: 3. března 2009

Bydlení v zelené části města, tedy v ulici, kde rostou stromy, nebo v blízkosti parku, v průměru vylepšuje lidské zdraví. A dokonce snižuje kriminalitu, ujišťují američtí vědci.

"Příroda lidi uklidňuje, zbavuje psychického stresu," vysvětlila Frances Kuoová z Illinoiské univerzity na jedné z konferencí doprovázejících výroční zasedání Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) v Chicagu.

Profesorka Kuoová vedla tým, který srovnával mezinárodní studie o životě lidí ve městech. Některé výsledky se daly očekávat: například se ukázalo, že starší lidé žijí déle, pokud je poblíž jejich bydliště park nebo jiné zazeleněné místo, kde se mohou procházet.

Stromy proti kriminalitě

Překvapivější je souvislost mezi zelení a zločinem. "Když je v ulicích dost stromů, je tam menší zločinnost, zhruba o sedm procent," shrnula profesorka.

Jedno z vysvětlení zní, že ulice, kde rostou stromy a zelenají se trávníky, vedou místní obyvatele k procházkám. Takže si všimnou podezřelého dění a upozorní na ně policii. A tento efekt pak celkově převyšuje i množství případných zločinů spáchaných v nočním parku.

Dalším vysvětlením je pak skutečnost, že zeleň v ulicích si mohou dovolit spíše bohatší čtvrti. Tam je obvykle nižší kriminalita, protože domy bývají zabezpečené, policie či soukromí strážci více sledují podezřelá individua na ulicích, mezi obyvateli bývá méně rvaček a podobně.

Avšak i chudší obytné čtvrti, kde rostou stromy, zřejmě vytvářejí civilizovanější atmosféru a lehce snižují míru zločinnosti, konstatuje výzkum illinoiských badatelů.

Lepší zdraví i vztahy

Další srovnání pak ukazují, že lidé bydlící v zelených čtvrtích mívají šťastnější osobní vztahy a lepší fyzické i psychické zdraví.

I děti, které trpí poruchami pozornosti, bývají po procházce parkem v lepší psychické kondici, tvrdí Frances Kuoová.

Autor: Josef Tuček

Zdroj: aktualne.cz, 23.2.2009


Přidat do fóra komentář ke článku