Praha 6 ztrácí tvář

Nový projekt radnice - budovy hezky česky



zveřejněno: 1. dubna 2012
značky: Dejvice | Vokovice | Bořislavka | úřad MČ | veřejný prostor | Diplomat | Downtown Dejvice

Zcela náhodou jsme se díky pozornému pejskaři dozvěděli o novém projektu radnice Prahy 6. Zjišťovali jsme pro vás podrobnosti.

Dnes kontaktoval naši redakci jeden všímavý pejskař - pan Otakar, kterému při venčení neunikla pro někoho možná málo patrná změna. Přijeli jsme se podívat a skutečně před nejkrásnější nově postavenou budovou v Praze 6 za poslední dobu, dole na Evropské, jsme si mohli přečíst PPF GATĚ. Pomysleli jsme si, že je to dílo nějakého vandala a hned jsme na nepatřičný háček upozornili ochranku budovy. "Děláme od šesti do šesti a já si ničeho nevšiml a o ničem nevím," opáčil. Nic nenalezl ani v sešitu předání směn a proto přesně podle instrukcí operační příručky informoval vedení společnosti. "Je to oukej," pravil nám spokojeně poté, co odložil vysílačku, a šel po svém.

To se nám opravdu nezdálo, a proto jsme se obrátili na ústředí PPF i my. Nepochodili jsme. Avšak sdílným se ukázal jeden z přítomných údžbářů. "Co já vím, je to společné dílo naší společnosti a radnice Prahy 6," rozpovídal se. Vysvětlil nám, že s čerstvým větrem na radnici v podobě paní starostky se rozjíždí projekt na počeštění neslovanských názvů nově i dříve postavených staveb. Gatě jsou první v řadě - jednak oba subjekty mají dlouhodobě dobré vztahy a jednak je počeštění v tomto případě tak snadné. Vždyť stačí přidat jedno nabodeníčko!

A co náhoda nechtěla - do budovy vcházel někdejší tiskový mluvčí Prahy 6, a tak jsme se člověka s obzvlášť vytříbeným citem pro jazyk český zeptali, co on na to. "V jistém směru je to zajímavý počin, otázka je, co na to řeknou zahraniční klienti, tady vidím možný problém. Nicméně pokud vzpomínám, po dříve provedeném průzkumu veřejného mínění jsme kdysi zjistili, že nadpoloviční většina úplně všech občanů Prahy 6 si neví se slovem GATE rady a vyslovují tak, jak čtou, tedy g-a-t-e." S tím se s námi rozloučil, že je dobře vyhovět názorům občanů.

Více jsme se dozvěděli od jednoho přišedšího manažera. Jeho přání zůstat v anonymitě respektujeme. "Ano, do radničního projektu s podporou fondů z Unie jsme se rádi zapojili. Ukázalo se, že jsme vnímáni občany sice jako dynamická, ale přesto tvrdá nekompromisní společnost, a tak předpokládáme, že dojde k jakémusi zjemnění tohoto pohledu pěkným výrazem, navozujícím na rušné ulici takovou pěknou klidnou takřka rodinnou pohodu," vysvětlil nám.

Trošku jsme ho zviklali dotazem, zda si nový název prostý lid nespojí s úslovím  "mít v gatích" vyjadřujícím strach. "My 'plné gatě' strachu rozhodně nemáme. Jestli máme něco plného, potom kapsy." V okamžení se zrodil nápad, zda by nebyly lepší kalhotky - krtkovy kalhotky s opravdu velkými kapsami. "To už ale opravdu přeháníte," zakabonil se na nás, "kalhotky - z toho by brzy pražští Pepíci udělali tanga, a to by pro nás bylo opravdu ale opravdu nepřijatelné."




Komentářů ve fóru: 1, přidat nový