Praha 6 ztrácí tvář

Obecní volby 2018 za dveřmi - poradí ankety?



zveřejněno: 3. října 2018
značky: magistrát | radnice | volby

V pátek a sobotu 5. a 6. října 2018 se vypravíme vhodit zakřížkovanou volební plachtu do volebních uren, máme tak možnost svým hlasem (resp. svými hlasy) ovlivnit, co se bude v Praze 6 příští čtyři roky dít. Přinášíme přehled předvolebních anket a dalších materiálů.

Asi málokdo se začte do jednotlivých volebních programů všech kandidujících stran v Praze 6 i kandidujících na "velké" Praze (pokud už dohledá jejich webové stránky), aby podle nich zvolil, které políčko či která políčka v hlasovací listině zakřížkovat. Z iniciativy různých organizací a spolků vznikla v předvolebním období celá řada anket či přehledů "šestkových" i celopražských. Měly by voličům usnadnit rozhodnutí, komu svůj hlas dát.

Aktivní spolky sdružené ve Společně pro Šestku předložily svoji vizi, jak by radnice Prahy 6 měla fungovat. Shodly se na 20 tématech, s jejichž problematikou se mnoho let potýkají. Jsou to konkrétní témata, která dlouhodobě poptávají u samosprávy a přejí si jejich řešení. Všechna témata propojuje požadavek na Předvídatelnost, Odpovědnost, Transparentnost, Otevřenost a Komunikaci při správě městské části - první písmena těchto pěti slov vytvořila název ankety POTOK. Společně pro Šestku Vyzvalo kandidující strany, aby se k těmto tématům přihlásily - učinily tak (abecedně) ANO, KLID (TOP09+KDU), ODS, Piráti, STAN a Zelení. K nemalému překvapením čtenářů i autorů ankety vyjádřily strany názorový soulad s drtivou většinou předložených témat. Proto spolky potom tyto soulady korigovaly srovnáním s volebními programy stran. Výsledné hodnocení a další informace jsou na stránkách POTOK 2018.

V rovině méně obecné, praktičtější, dotýkající se palčivých problémů jednotlivých lokalit v Praze 6, se nesla řada dalších "místních" anket. Podívejte se na jejich přehled, možná tam najdete problémy nebo dokonce velké kauzy, o kterých ve svém okolí přemýšlíte, debatujete se sousedy, či vás přímo trápí. Přestože všechny strany zažívají předvolební kvapík, zareagovaly poměrně hojně a k předloženým otázkám se pilně vyjadřovaly.

Novou aplikací z dílny Karlovy univerzity a Akademie věd je Volební lavička, která dává politikům prostor pro srukturované vyjádření názorů, zkušeností i priorit. Přitom je můžete snadno porovnat mezi sebou. Z našich šestkových politiků tuto příležitost využili zatím jen 4 lídři - za Piráty, Zelené, ODS a ANO. Na lavičce můžete mrknout i na názory kandidátů na Magistrát.

Již přes 10 let připravuje sdružení Koho volit volební kalkulačky. I letos připravili řadu celopražských témat, kde můžete vyjádřit svůj souhlas, nesouhlas či nerozhodnost, vše je porovnáno se zjištěnými stanovisky stran - ve výsledku se dozvíte stranu, která je vašim názorům nejbližší.

Rozcestník k magistrátním volbám připravilo i sdružení Arnika, kde najdete 7 klíčů k udržitelnému plánování Prahy, přehledné výběry z volebních programů stran, ale i komplexní hodnocení a analýzu slibů minulého i nastávajícího volebního období. Sdružení Auto*Mat, zaměřující se na dopravu, využilo toto svoje nosné téma k hodnocení volebních programů stran kandidujících na magistrát. Jednak známkují (nikdo nedostal za jedna), ale i slovně hodnotí. V samostatném dokumentu potom zjišťuje Auto*Mat postoje politických subjektů ke  klíčovým tématům udržitelného rozvoje města.Charakteristiky kandidátů na primátora Prahy (i další volební informace) přináší i Křetínského zpravodajský portál info.cz.

Možná už jste rozhodnuti, komu svoje hlasy dáte. Pokud dosud váháte, a výše uvedené odkazy by vám v rozhodnutí nepomohly, můžete ještě přihlédnout, jak vidí šance na vítězství politických stran na magistrátu i koho vidí jako nejžhavějšího primátora bookmakeři ;-)

Vsaďte však na svoje nejlepší přesvědčení, poznatky z dosavadní práce zastupitelů, srovnejte je s jejich předvolebními sliby, zhodnoťte reálnost předvolebních slibů kandidátů a stran nových, volte ty, o kterých víte, že se o život obyvatel opravdu zajímají. Veřme, že příští 4 roky Praha 6 přestane svou ještě jakžtakž přívětivou tvář ztrácet...




Komentářů ve fóru: 6, přidat nový