Praha 6 ztrácí tvář

Plán na výstavbu administrativního bloku v Praze-Bubenči budí odpor

IHNED.cz, 19. února 2013

zveřejněno: 27. února 2013
značky: Bubeneč | výstavba | Lordship

Téma budovy Lordshipu na Špejcharu se dostává i do periodik. To bývá předzvěstí, že začíná jít do tuhého. Lordship staví u sousedů "na sedmičce" taktéž kontroverzní Palác Stromovka. Článek přebíráme ze serveru IHNED.cz.

Administrativní komplex Letná Office Park počítá s pěti plus dvěma ustoupenými podlažími. Objekt má nabídnout 32 700 metrů čtverečních ploch k pronájmu a 480 parkovacích míst v podzemních garážích. Podle odborníků ale do vilové zástavby projekt svým architektonickým pojetím ani velikostí nepatří.

Před pár lety se česká společnost dělila na zastánce a odpůrce takzvané chobotnice od architekta Jana Kaplického. Jeho vítězný návrh na budovu Národní knihovny se nakonec na Letenské pláni v Praze realizace nedočkal.Nedaleko od místa, kde měla stavba stát, má ale nyní vzniknout prosklený kancelářský komplex. Velké znepokojení nad plánovaným projektem developerské společnosti Lordship vyjadřují urbanisté i architekti. Projekt sice ještě nemá povolení, ale už proti němu brojí také občanská sdružení.

Developer Lordship, jenž vlastní pozemky v Praze-Bubenči, aktuálně dokončuje koncept projektu Letná Office Park. Ten podle vyjádření jeho zástupců počítá s pěti plus dvěma ustoupenými podlažími. Objekt má nabídnout 32 700 metrů čtverečních ploch k pronájmu a ještě 480 parkovacích míst v podzemních garážích. HN to řekl Juraj Šaštinský, obchodní ředitel společnosti Lordship. Vedle převážně kancelářských prostor počítá v přízemí s obchodními plochami a restauracemi.

„Objekt svými funkcemi doplní rozsah a pestrost služeb v předmětné lokalitě a přinese svojí architekturou a přepracováním kvalitní kancelářské prostory nejvyššího standardu,“ řekl Šaštinský. Podle odborníků ale do vilové zástavby tento typ architektury s prosklenou fasádou nepatří. „Návrh firmy Lordship brutálně odděluje bubenečské vily v zahradách od Letné, násilně ničí harmonické vazby v městské krajině,“ říká Marie Švábová z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.

Na pozemku o celkové výměře 6320 metrů čtverečních, který Lordship v dotčené lokalitě vlastní, se nacházejí čtyři vily z přelomu 19. a 20. století. I ty investor vlastní a podle Šaštinského jsou v dezolátním stavu. „Nemá význam je zachovávat,“ uvedl Šaštinský. Pokud získá investor potřebná povolení, v optimistickém scénáři plánuje zahájit realizaci stavby v létě příštího roku. Stavba bude usilovat o získání certifikace udržitelnosti budov LEED Gold.

Podle některých odborníků by případné spory o budoucí podobu staveb pomohl vyřešit regulační plán, který však dotčené území nemá zpracovaný. „Čím přísnější plán by byl, tím lépe. Je lepší udělat výjimku z přísných pravidel regulace zástavby než udělat obecná pravidla a doufat, že to dobře dopadne,“ uvádí Petr Brzobohatý z ateliéru Dům a Město.




Komentářů ve fóru: 3, přidat nový

Související odkazy:

IHNED.cz
Článek na serveru IHNED.cz: Plán na výstavbu administrativního bloku v Praze-Bubenči budí odpor
Občanské sdružení Bubeneč sobě
Sdružení se zájímá o krajinné a historické a architektonické hodnoty a trvale udržitelný rozvoj zvláště zvláště v Bubenči a sousedícího okraje Letné. Aktuálně se zapojuje do kauzy výstavby Lordshipu na Špejchaře.