Praha 6 ztrácí tvář

Salám: Kaufland na pražském Vypichu se i navzdory protestům dál rozroste

iDnes, 3. července 2013

zveřejněno: 13. července 2013
značky: Břevnov | Dejvice | Podbaba | Vypich | úřad MČ | výstavba | Kaufland

Před časem jsme informovali o chutích Kauflandu přistavět na svém obchoďáku na Vypichu další administrativní patro. Petice nepomohla, salámová metoda slaví úspěch. A doplňujeme odstaveček: podobně se salámuje při dostavbě OC v Podbabě

Ani tisícovka podpisů pod peticí nezastavila bobtnání hypermarketu naproti pražské přírodní památce Obora Hvězda. Společnost Kaufland sice v roce 2009 ustoupila přání nespokojených místních, podle všeho se tak ale stalo jen na oko. Teď budovu na Vypichu zvětší o patro, okolo objektu už stojí lešení.Společnost Kaufland provozuje na Vypichu svůj největší hypermarket v zemi. Nejprve rozšířil sklady, nyní zvyšuje o patro sousední administrativní budovu.

Část obyvatel v okolí obchodního centra protestovala už podruhé. Poprvé to bylo před několika lety, kdy se bouřila proti tomu, jak mají obrovské haly na Vypichu vypadat. Spor skončil dohodou o podobě nového komerčního centra, takže Kaufland mohl svůj největší hypermarket v zemi postavit a na podzim 2009 otevřít.Jenže předloni firma rozšířila sklady za obchodem a pak požádala úřady o šestimetrovou nástavbu na sousední administrativní budově. Mnozí obyvatelé v okolí se cítí podvedeni."Když jsem lidem v okolí předložila podpisový arch, divili se, jak je to možné, že se má stavět další patro, když už tam nic víc být nemělo," uvedla opoziční zastupitelka z Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09), hlavní bojovnice proti rozšiřování areálu.

Kaufland se brání, že se předem nedalo předvídat, kolik kancelářské plochy bude zapotřebí pro všechny zaměstnance centrální administrativy."Současná plocha je nedostatečná. Proto jsme nuceni provozovat dvě administrativní budovy. Původní v Praze-Krči a druhou právě na Vypichu. Pochopitelně je naším cílem sjednotit všechna pracoviště do jedné budovy a přesunout sídlo firmy na Vypich," řekl mluvčí společnosti Michael Šperl.

Mělo tam stát obchodní centrum, ne jeden hypermarket

Jak se stavěl Kaufland přes odpor obyvatel
 
1993–1994 Pražský magistrát vypisuje soutěž na využití plochy na Vypichu. Vzniká plán na stavbu tří velkých obchodních hal.
1998 Úřady vydávají územní rozhodnutí. Kvůli silnému odporu lidí projekt nedostane stavební povolení.
2000–2001 Vzniká nový projekt, který počítá už jen s dvěma menšími objekty – hypermarketem a obchodně-zábavním centrem.
2009 Kaufland na Vypichu otevírá svůj největší hypermarket v zemi. V druhé budově má své kanceláře.
2011 Hypermarket rozšiřuje své sklady.
2013 Kaufland o patro zvyšuje administrativní budovu.

Opoziční zastupitelka Smutná tvrdí, že podle původních plánů mělo na Vypichu vyrůst moderní obchodní centrum se spoustou malých obchodů a dalším vybavením - nikoli "jen jedna krabice s hypermarketem" a vedle budova s kancelářemi a jednou restaurací.Smutné vadí, že objekty jsou příliš velké a nevzhledné."Je to obrovská hmota, která tam prostě nepatří," konstatovala Smutná, podle níž radnice Prahy 6 projekt vůbec nezvládla. "Mohlo tady být nádherné komerční centrum," dodala.

Necitlivé zastavění místa v blízkosti přírodní památky Obora Hvězda kritizoval třeba i známý geolog Václav Cílek.Podle radnice Prahy 6 souhlasili v červnu 2010 s nástavbou všichni přítomní členové komise územního rozvoje, složené z koalice i opozice. "Stavba je v souladu s platnými zákony, což ani petiční akce nevyvrátila," řekl mluvčí šestého pražského obvodu Adam Halmoši.Proti nástavbě se kromě stovky lidí v okolí Kauflandu postavil i Útvar rozvoje hlavního města Prahy, který se odvolal proti udělenému územnímu rozhodnutí. Ve svém stanovisku využil starší rozhodnutí pražských radních."Navrhovaná nástavba polyfunkčního objektu je v rozporu s objemem stavby, který byl zmíněným, dosud platným usnesením Rady hlavního města Prahy odsouhlasen... Stavba není v souladu s cíli a úkoly územního plánování," píše se ve stanovisku.Jenže nadřízený stavební odbor pražského magistrátu odvolání svého útvaru zamítl. "A zamítnuto bylo také druhé odvolání podané občanským sdružením EKO Břevnov," dodal mluvčí Halmoši.

Povolení nevydal úřad, ale autorizovaný inženýr

Společnost Kaufland, respektive pověřená developerská firma, se pak vyhnula stavebnímu řízení, a tedy i případným dalším procesním komplikacím od svých kritiků. Nechala si vydat povolení od autorizovaného inspektora.Stavební zákon takový postup umožňuje. "Můžeme konstatovat, že disponujeme všemi potřebnými povoleními," sdělil mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Nástavba na budově by měla být dokončená po prázdninách.
 
Pavel Baroch, iDnes

Salámová metoda i v Podbabě

K výše popsané úspěšné aplikaci salámové metody při výstavbě Kauflandu na Vypichu přidáme ještě zmínku o dostavbě obchodního centra dole v Podbabě - tam byla uplatněna stejná metoda. V OC Podbaba je nyní prodejna Kauflandu. Obě místa spojuje stejný developer - Intercora. Záměr výstavby OC Podbaba na místě někdejších autobusových garáží proběhl koncem roku 2009 procesem posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) - se závěrem, že záměr podle zákona č. 100/2001 posuzován nebude). V červnu 2011 vydal stavební úřad stavební povolení ke stavbě. Avšak už v tuto chvíli se objevuje záměr římské dvojky s názvem "Obchodní centrum Podbaba - II. etapa, k.ú. Dejvice". Samozřejmě, že u záměru původního nikde zmínka o nějakých etapách nebyla. Neméně zajímavé je, že II. etapa je rozsahu menšího a vstupuje do procesu EIA už jako záměr podlimitní, který významně životní prostředí neovlivní. Je zvláštní, že nebyly posuzovány obě etapy současně.




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

Oznámení o zahájení stavebního řízení na Obchodní centrum Podbaba - II. etapa  (soubor PDF, 79 kB)
Text sdělení k podlimitnímu záměru Obchodní centrum Podbaba - II. etapa  (soubor PDF, 879 kB)
Zdroj: EIA