Praha 6 ztrácí tvář

Tomáš Chalupa: Vstoupil jsem do toho, co tu bylo

Hospodářské noviny, 6. října 2010

zveřejněno: 27. října 2010
značky: Chalupa | úřad MČ

Starosta šestého pražského obvodu a poslanec za ODS Tomáš Chalupa nejlépe ví, o co výhodnější je být v komunální politice než ve sněmovně. Rozhovor Hospodářských novin.

Starosta šestého pražského obvodu a poslanec za ODS Tomáš Chalupa nejlépe ví, o co výhodnější je být v komunální politice než ve sněmovně. V Praze si totiž ročně vydělá dva miliony korun, a to i díky práci pro městské společnosti. Ke cti mu slouží, že na rozdíl od většiny svých kolegů příjmy netají, ale průběžně vše, co vydělá, zveřejňuje na svých webových stránkách. I když nemusí.

HN: Působíte ve dvou městských firmách Pražská energetika Holding a Pražské služby. Loni jste tam vydělal 984 tisíc korun. Je to tak??Ano, všechny tyhle informace jsou zveřejněny na mých stránkách.

HN: Jak to, že pobíráte odměny za posty v orgánech městských společností?

Počkejte, to je věcí města, jestli se za to peníze vyplácí, či ne. Já nejsem uvolněný funkcionář hlavního města.

HN: Dobrá, ale jste placený starosta městské části a neuvolněný zastupitel hlavního města Prahy a na základě toho můžete obejít zákon o střetu zájmů...

Proč říkáte obejít?

HN: Protože jinak zákon o střetu zájmů zakazuje, aby komunální politici brali odměny od městských společností.

Takhle. Jestli mluvíte o obcházení a naznačujete, že jsem tím vyvolal nějaké jednání, které je špatné, tak to není fér. Já jsem vstoupil do procesu, který byl, který takhle běží, já to zveřejňuji, jak můžu, nic netajím. Netransparentnost mi nikdo vytýkat nemůže, a pokud platí princip, že to tak je a že to není v rozporu se zákonem, tak já s tím nic neudělám. Předpokládám, že tím, že teď už nebudu v zastupitelstvu hlavního města, tak v těchto společnostech už jen dokončím svou práci.

HN: Dobrá, když tvrdíte, že se jen chováte podle zavedených pravidel, není na místě se zamyslet, zda jsou ta pravidla správná?

Buď pravidla změníme, a bude to jinak, nebo zůstanou, a bude to tak, jak to je. Zkrátka nyní je tu nějaká zákonná úprava, která říká, že tímto způsobem to funguje. My máme povinnost to zveřejňovat metodou přiznání, já nic netajím. A to je vše, co k tomu můžu říct. Já ten systém nehájím, neříkám ano ani ne, jen říkám, že to vyplývá ze zákona.

HN: Teď jste i poslanec a můžete pravidla změnit. Budete nějaké změny navrhovat?

Myslím, že pravidla by měla být nastavena srozumitelně a transparentně. Tak, aby každý věděl, že když někdo někde působí, že z toho má to a to. To myslím, že je věc číslo jedna.




Komentářů ve fóru: 2, přidat nový