Praha 6 ztrácí tvář

Místo „druhé Stromovky“ budou ve Vokovicích byty

Deník Metro, 23. září 2011

zveřejněno: 29. září 2011
značky: Veleslavín | Vokovice | výstavba | zeleň | životní prostředí | Strnadovo zahradnictví

Přinášíme článek o zástavbě Strnadova zahradnictví ze speciálního vydání deníku Metro pro Prahu 6 a přidáváme komentář.

Obyvatelé Veleslavína a Vokovic se obávají, co bude s nezastavěným územím Strnadových zahrad, které leží na hranici dvou zmíněných čtvrtí Prahy 6. Přestože zde radnice šesté městské části v minulosti slibovala vybudovat velký městský park, pozemky patří developerovi, který zde chce postavit obytnou čtvrť. Co s plochou o rozloze více než pět hektarů bude, rozhodne až nový územní plán. „V současné době je tato lokalita řešena ve změně platného územního plánu. Jedná se o změnu funkčního využití plochy zahrádky na funkci bydlení. Stejná změna se řeší i v konceptu nového územního plánu,“ informuje mluvčí města Tereza Krásenská.

Právě zástavby území se místní obávají nejvíce. Strnadovy zahrady totiž představují poslední velké nezastavěné parcely v okolí.

Developer však uklidňuje, že v případě, kdyby se začalo na místě pracovat, nedojde zdaleka k zastavění celého území. „Asi osmdesát procent by tvořila i nadále zeleň,“ vysvětluje technický ředitel společnosti Devo Group Martin Tatíček.

Také radnice šesté městské části tvrdí, že nedopustí, aby došlo k zástavbě. „Pozice radnice Prahy 6 byla v tomto ohledu vždy jednoduchá. Pokud začnou na místě růst domy, tak bude zastavěno 15 tisíc metrů čtverečních, na ploše o stejné rozloze vznikne park, dalších 15 tisíc metrů čtverečních bude tvořit zeleň a zbývající plocha bude využita pro chodníky a vozovku,“ popisuje mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Podle dosavadních plánů chce developer na místě určeném pro stavbu vybudovat luxusní byty. Součástí komplexu mají být i obchody a služby.

O tom, zda se bude ve Strnadových zahradách opravdu budovat však rozhodne až nový územní plán. Své slovo k projektu budou mít také obyvatelé Vokovic a Veleslavína, kteří s projektem nové obytné čtvrti zásadně nesouhlasí.

Přěčtěte si další články k tématu.




Přidat do fóra komentář ke článku