Praha 6 ztrácí tvář

Novostavby v Rakovnické místní nechtějí

Právo, 7. února 2014

zveřejněno: 18. února 2014
značky: Ruzyně | úřad MČ | výstavba | Rakovnická

V Rakovnické ulici, která leží v katastrálním území Ruzyně poblíž Liboce, hodlá Praha 6 postavit mezi vily čtyři novostavby se společnými podzemními garážemi. Místní obyvatelé jsou proti a v okolí to vře. Místní napadají radnici Prahy 6, její firmu Sneo, ale i exprimátora architekta Jana Kasla.

Asi 250 signatářům petice vadí na projektu několik momentů. Především výška domů, i když byla ze čtyř pater snížena na tři. Sousední prvorepublikové domy ale mají pouze dvě nadzemní podlaží a sedlovou střechu. Podle petice by nový dům měl správně končit u římsy domu starého, tj. mít také pouze dvě nadzemní podlaží. Místní také tvrdí, že rozdělení monobloku na čtyři domy je jen naoko, protože vše stojí na jedné desce s obří podzemní garáží.

Praha 6 projekt inzerovala jako sociální bydlení s podzemními garážemi, což vyvolalo úsměvy i roztrpčení. Plánuje se tu až 80 bytů za 170 miliónů korun, v sousedních čtyřech domech je bytů 16. Odbor územního rozvoje Prahy 6 přitom nedávno nepovolil ani přístavbu rodinného domu v Rakovnické ulici kousek vedle. Odůvodnil to neúměrností hmoty, která je pro okolí zatěžující a urbanisticky nepřípustná. "Tento odbor najednou nemá problém s megalomanským projektem o kousek dál," popsala Právu počínání radnice Lenka Vanišová z petičního výboru.

Na webu radnice se v kolonce projektant vyjímá jméno exprimátora Kasla. Ten však Právu sdělil, že jeho firma Best Development Prague zakázku na projekt nakonec nezískala. "Žádnou zakázku od Sneo, respektive MČ Praha 6 nemám, bohužel, ani na ten objekt Rakovnická," reagoval Kasl. Před jeho nabídkou projektu a spolupráce na prováděcí dokumentaci dala firma Sneo přednost jinému zájemci, a to nepříliš známé společnosti Bursík Holding, ukazuje však Kaslovu práci. "Takto se dnes šetří na myšlenkách, místo aby se projekt udělal co nejkvalitnější a stavělo se levněji," reagoval pro Právo Kasl. Kasl svůj návrh ale obhajuje. Podle něho navržené domy nejsou tak velké, jak se lidé z Rakovnické obávají. "Dvě a jedno ustupující podlaží, zelená střecha, garáže (pro místní auta dle vyhlášky) podzemní, protože všude kolem nemají kde parkovat, parkovací komunismus zadarmo na silnicích," napsal Kasl s tím, že novostavby by od železniční trati oddělila zelená stěna.

I z té ale mají současní obyvatelé Rakovnické hrůzu. "Vedle kolejí zůstane ulice Rakovnická široká asi čtyři metry a pak bude zeď vysoká 9,6 m po celé délce 135 metrů! Pro srovnání - věznice má zeď vysokou necelé tři metry," argumentovala Vanišová. Podle místostarosty Prahy 6 Štěpána Stupčuka (ČSSD) jde hlavně o sociální účel malometrážního bydlení. "Chceme rozvíjet fond sociálního bydlení tak, abychom byli schopni integrovat a pomáhat účinně našim seniorům," řekl ČTK Stupčuk, podle něhož byty mohou získat i mladé rodiny. Místní mu nevěří. "Pokud bude stavba drahá, musejí být drahé i byty k prodeji - které rodiny s dětmi, senioři a sociálně slabí na to budou mít?" podivila se smyslu investice Vanišová. Obává se přelidnění zatím klidné lokality a asociálního zahlcení auty.
  
Právo 7.2.2014, regionální mutace Praha, střední Čechy
Petr Janiš

Pro doplnění: autor projektu bytů v Rakovnické bývalý primátor Jan Kasl povede kandidátku Babišova hnutí Ano v podzimních komunálních volbách. Nekdejší člen ODS, SNK ED tak vyzkouší svoji třetí stranu ve své politické kariéře.




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

[6. 11. 2013] Oznámení zahájení územního řízení na bytový dům Rakovnická  (soubor PDF, 83 kB)
Zdroj: Praha 6
[8. 1. 2014] Jednotná odpověď na 8 prosincových interpelací občanů ve věci domy v Rakovnické zástupce starostky JUDr. Štěpána Stupčuka  (soubor PDF, 278 kB)
Zdroj: Praha 6
[Leden 2014] Chystané domy v Rakovnické v lednovém čísle radničního plátku Šestka  (soubor PDF, 138 kB)
Zdroj: Šestka
Petice proti výstavbě malometrážních bytů v Rakovnické ulici  (soubor PDF, 530 kB)
Zdroj: Liboc.info

Související odkazy:

SNEO
Informace o veřejné zakázce VZ/3/2013, k prohlédnutí všechny dokumenty
Liboc.info
Stránka s peticí proti výstavbě malometrážních bytů v Rakovnické ulici