Praha 6 ztrácí tvář

Park generála Cárdenase: PETICE! A malé doplnění.



zveřejněno: 4. května 2014
značky: Bubeneč | parky | úřad MČ | veřejný prostor | zeleň | životní prostředí | park Lázaro Cárdenase

Nejbližší obyvatelé parku Generála Cárdenase (Interbrigády) a pochopitelně i jeho nejčastější uživatelé nesouhlasí s plánovanou úpravou parku. Každý večer přímo na místě sbírají podpisy pod petici.

O záměru radnice přebudovat park Cárdenase dosud přírodního charakteru jsme informovali nedávno. Kromě petice internetové, nemající ten správný dopad na radnici, rozjeli nyní místní i sběr podpisů pod petici klasickou papírovou. Teprve na základě podpisů pod papírovou petici se musí radnice názory občanů zabývat. Přijít podepisovat můžete každý večer mezi půl osmou a osmou přímo na místě.

ZNÁTE PARK GENERÁLA LÁZARO CÁRDENASE neboli PARK INTERBRIGÁDY?
 
Jak se vám líbí představa VYKÁCENÍ 67 VZROSTLÝCH STROMŮ A VŠECH KEŘŮ v tomto parku?
 
Chcete zde místo přírodní zeleně raději BETONOVOU PLOCHU 678 m2 bazénů a brouzdališť?

 
My, místní, kteří navštěvujeme tento park denně, s megalomanií radnice Prahy 6 nesouhlasíme a žádáme zrušení stávajících plánů na tzv. revitalizaci. Taktéž žádáme, aby změny, týkající se případných úprav parku, byly v dostatečném předstihu představeny zejména místním občanům. Dále nás trápí otázky spojené s přestavbou parku (obrovská investice, obrovské náklady na následnou údržbu, nevhodnost soustavy bazénů blízko školy apod.).
 
PROSÍME, PODPOŘTE NÁS a přijďte podepsat petici proti tzv. revitalizaci zdejšího parku.
 
JSME TU S PETIČNÍMI ARCHY každý den od 19.30 do 20.00 (poblíže sochy Benita Juaréze). DĚKUJEME!

Místní se tak snaží domoci jednání o budoucí podobě parku. Ač se radnice často ohání "otevřeností", je řada případů, kdy zkrátka neinformuje, nebo jen velice sporadicky, jako v tomto případě. Až po našem článku vyšel v dubnové Šestce o chystaných úpravách parku alespoň na půlstránce článek se dvěma obrázky. Ovšem žádné podrobnější představení záměru veřejnosti či snad zjišťování, co by si Bubenečáci ve svém okolí přáli, se nekonalo. Záměr "uzavřít kolekci latinsko amerických generálů (zejména v Sadech L.Cardenase del Rio) ... v nikdy nekončícím procesu vytváření charakteru čtvrti" přitom vyslovil již před více jak 7 lety Ing. arch. Beránek, vedoucí odboru územního rozvoje. Že by pocházel nápad generálské galerie pod širým nebem právě z jeho hlavy? ;-)

Různé názory radničních zastupitelů všech stran na revitalizaci parku tohoto i jiných si můžete přečíst v dubnovém čísle nezávislého měsíčníku Vaše 6. Zdá se, že pokáceno bude méně stromů a snad se má zmenšít i vodní plocha. S radničním záměrem revitalizece, resp. s jeho rozsahem, překvapivě nesouhlasí místostarosta Ing. René Pekárek, CSc. (koaliční ČSSD). Poznámka: při jednání o rozpočtu v prosinci 2013 však hlasoval proti návrhu na snížení částky na revitalizaci parku z 20.000.000 na milionů 8. Copak to, že najednou obrátil? A tak investici do parku "za radnici" obhajuje alespoň místostarosta Mgr. Jan Záruba (ODS): celých 20 milionů se utratit nemusí, údajných milionů 26 je lež (pozn. red.: dalších 6 milionů do parku je ale v rozpočtovém výhledu na příští roky), staré stromy hrozí úrazem či smrtí, atd. Podstatné je shrnuto již v titulku Zárubova vyjádření - zkrátka: "Občané si nový park zaslouží".




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

Letáky s informací o petici proti revitalizaci Parku generála Cárdenase  (soubor PDF, 556 kB)
Radniční šestka - duben 2014: stránka se článkem o revitalizaci Parku generála Cárdenase.  (soubor PDF, 131 kB)
Zdroj: Šestka - duben 2014
Nezávislý měsíšník Vaše 6 - duben 2014: dvojstrana s vyjádřeními politických stran na obnovu Parku generála Cárdenase.  (soubor PDF, 339 kB)
Zdroj: Vaše 6 - duben 2014