Praha 6 ztrácí tvář

Radiožurnál: V Praze 6 má stát nejdražší parkoviště v zemi, vedení magistrátu už couvá

Radiožurnál, 8. listopadu 2012, 7.27

zveřejněno: 8. listopadu 2012
značky: Veleslavín | Vokovice | individuální doprava | výstavba | terminál Veleslavín

Informace o autobusovém terminálu a P+R ve Veleslavíně za 1,3 miliardy zazněla také v ranním vysílání Radiožurnálu. Přebíráme text pořadu, v archivu Radiožurnálu si můžete pořad i poslechnout.

U nové stanice metra na pražském Veleslavíně bude hlavní město stavět zřejmě nejdražší parkoviště v zemi. Terminál pro šest set osobních aut a konečnou autobusů má stát jeden a čtvrt miliardy korun. Místní se obávají, že drahá stavba zhorší prostředí a chtějí parkoviště posunout na okraj města. Město tvrdí, že stavět musí, nově ale zjišťuje, že to možná půjde i daleko levněji.

„My doufáme, že terminál nebude. My doufáme, že bude dodržený původní projekt a bude zde postavena pouze povrchová točna pro 14 autobusů. Doufáme, že terminál a parkoviště budou na původně uvažovaném místě na Dlouhé míli,“ říká Jiří John z občanského sdružení Veleslavín-Vokovice k životu.

Cena parkoviště je podle něj předražená. Jedno parkovací stání vychází na téměř dva milióny korun. Přestože hlavní město už dva roky prosazuje stavbu terminálu za miliardu a čtvrt, teď se překvapivě dostalo na podobnou sumu jako pan John.

„My ještě prověřujeme, zda by nebyla možná jednodušší konstrukce, která by měla ocelový skelet, a která by mohla být zhruba za třetinu této ceny,“ řekl Radiožurnálu náměstek primátora Josef Nosek z ODS.

Město má prý na přeprojektování jen dva měsíce. Hotovo totiž musí být do října 2015. Jinak přijde o osmimiliardovou dotaci z Bruselu na prodloužené metro.

„Jestliže se ukáže, že projednání té jednodušší stavby, která by byla levnější, nejsme schopni stihnout, tak nám nezbude nic jiného, než stavět variantu za 1,3 miliardy,“ upozorňuje Nosek.

Debatu o budoucnosti významných staveb v této části Prahy svolala občanská sdružení na večer do Národní technické knihovny. 




Přidat do fóra komentář ke článku