Praha 6 ztrácí tvář

Fórum - strukturovaně

25. dubna 2011 22.35 přidat komentář Na letiště vlakem: objevení Ameriky? (článek)
Zdá se, že pražský magistrát objevil Ameriku. Po letech diskusí o prodloužení trasy metra A, které radní vytrvale odůvodňovali nutností lépe dopravně obsloužit ruzyňské letiště, najednou docházejí k závěru, že metro na letiště vlastně není nejvhodnější a lepší bude železnice. Toto zjištění vyplynulo ze studie, kterou vypracoval jeden z útvarů magistrátu - Útvar rozvoje hlavního města.
25. dubna 2011 22.34 odpovědětRE: Na letiště vlakem: objevení Ameriky? (Čenda)
1/2 Každý neseme za své činy zodpovědnost. Ti, kteří obhospodařují společné prostředky ve jménu celé společnosti nebo její části, nesou zodpovědnost o to větší. Proto by tuto činnost měly vykonávat jenom osoby k tomu způsobilé, abychom my ostatní, díky těm nezpůsobilým, nepřišli na mizinu. Tak je tomu v obecné rovině, taková je teorie.
Podívejme se teď na praktickou stránku věci. Prakticky to vypadá tak, že se metrem na letiště nedostaneme. A přesto bylo toto prodloužení prosazováno jako to nejvhodnější řešení, které si Praha a Praha 6 dovedou vůbec představit! Jistě, věci se mění, ale od doby započetí s výstavbou a touto studií nedošlo k žádným výrazným změnám v dopravní situaci, které by takový obrat mohly zdůvodnit. Uváděné řešení, které preferuje železnici, bylo prosazováno již od samých počátků diskuze o rychlé dopravě na letiště mnoha oponenty drahého a neefektivního řešení "Metrem na letiště". Z toho plyne, že se s výstavbou prodloužení Áčka začlo bez ohledu na toto mnohem levnější a efektivnější a dnes již "přijatelné" řešení. Proč k tomu vůbec došlo?
25. dubna 2011 22.36 odpovědětRE: Na letiště vlakem: objevení Ameriky? (Čenda)
2/2
Kdo je tím, jenž nese hlavní zodpovědnost za takto přinejmenším nevhodně investované obecné peníze? Je to pán, po kterém tento nesmyslný projekt, jak teď tato studie Útvaru rozvoje hlavního města dokládá, byl pojmenován, tj. tehdejší starosta Prahy 6, Tomáš Chalupa. Jak prosté! Je tedy nabíledni, že je to on, kdo se projevil jako neschopný hospodář a jako takový by tedy měl nést zodpovědnost za následky svého činění. Ne, nežádám, aby si sypal popel na hlavu, ale mohl by jednat třeba tak, že by nahradil svým poplatníkům zapříčiněnou škodu. To by bylo! Alespoň taková je teorie. Obávám se, že v praxi se nějaká ta odchylka od teorie najde...
4. července 2011 19.45 odpovědětRE: Na letiště vlakem: objevení Ameriky? (Moravec)
Ona ani ta slavná rychlodráha není zrovna výhra. Jako obyvatel Veleslavína jsem se několikrát účastnil besed na toto téma s PRAGEM, což je spolek, který to chce realizovat. První sranda - vlak má jet v podzemí jako metro od Dejvic po Veleslavín - náklady totožné s Metrem. Nám nejvíc ale vadil hluk - ten by byl mnohem vyšší než u normální stávající železnice. Zásadní problém ale který se skoro vždy vynechává je pro koho by to bylo, přesněji, jaká by byla cena jízdenky? Na rychlodráhu a to nám zdělili dotyční projektanti by totiž tramvajenka neplatila ani náhodou!!! A odhadovaná cena jak nám zdělili by byla cca 120Kč nejméně. Proto jsem jásal, že bude metro ale ejhle - akce Motol a bylo jasno. Jde o záměr aby se rychlodráha pro pár lidí na letišti stavěla! Původně přece měla na petřinách odbočovat na Ruzyň a Letoště, což mělo logiku.
29. listopadu 2011 10.42 odpovědětRE: Na letiště vlakem: objevení Ameriky? (vitek)
no co tak koukám tak se všude najdou chyby že? nevim proč se tady na těchto stránkách řeší pořád jen Chalupa a jak je všechno špatně... laskavě se jeďte kouknout na prahu 5,7,8,2,1... šestka je oproti nim fakt někde jinde! a k tomu metru - souhlasím že metro do motola je skutečná kravina, kolik jezdí do motola denně lidí? nechápu z jakého důvodu je taková oklika ospravedlnitelná! vždy jsem byl pro metro na letiště, ale plus minus pod evropskou, takle je to k ničemu, a s tou rychodráhou je to snad vtip, nebude zařazena do mhd, stojí stejně jako metro ne-li víc, dělá bordel, a pro lidi z prahy 6 je k ničemu, možná tak pro turisty nebo kladeňáky ale chci vidět jak dají stovku za deset minut ve vlaku :-)